Massage
GSM – Genuin svensk massage är en djupgående och effektiv idrottsmassage som även används på människor där man kommer åt både ytligt och djup muskulatur. Genom de olika massagegreppen ökar man genomblödningen i musklerna, töjer musklerna för ökar rörlighet och dränerar bort slaggprodukter.
Med GSM kan man behandla spända och hårda muskler, muskelknutor och triggerpunkter. Det hjälper till att minska stelhet, träningsvärk, smärta och kramper. Tack vare förebyggande massage kan man minska risken för ledproblem pga av spända muskler och problem i hundens rörelseapparatur. Det har även en rad andra positiva effekter på kroppen såsom att det ökar prestationsförmågan, ökar rörlighet och koordination, ger mer energi och snabbare återhämtning, hormoner frigörs som bla dämpar smärta och stress och ökar hundens välbefinnande.
Mitt råd är att låta hunden få massage 2 gånger per år i förbyggande syfte. Skulle man hitta en muskelspänning kan den behöva behandlas varje vecka i upp till fem veckor. Låter man hunden gå för länge med muskelspänningar kommer detta påverka leder och rörelseförmågan och det kan ta längre tid att rehabilitera skadan. En mjuk, smidig och välmående muskulatur ger en positiv, arbetsvillig och hållbar hund.
Vid första mötet kommer jag palpera hela hunden. Det innebär att jag känner igenom hunden med mina händer för att hitta eventuella spända muskler eller ömmande punkter som behöver behandlas.
Genom att kolla ROM - Range of motion, det vill säga ledernas rörlighet kan man få en indikation på vilka leder som eventuellt är nedsatta och om detta beror på muskelspänningar eller andra omständigheter, t.ex artros.
Stretching betyder direktöversatt töjning. Stretching kan göra muskulaturen mer elastisk och därigenom kan bättre rörlighet och smidighet uppnås. I vissa situationer kan stretching även minska smärta. Målet med stretching är att minska muskelspänningar och att ge en större rörlighet i lederna och musklerna, dock utan en extrem rörlighet. En extrem överrörlighet kan leda till översträckningar, stukningar, vrickningar och andra skador. Stretching sker i regel efter massage eller promenad/aktivt arbete då musklerna är varma. Man stretchar aldrig en kall hund.
Genom att kolla hur hunden rör sig kan man få ett första tecken på eventuella problem. Vid för spända muskler kan hunden få ett förkortat steg eftersom muskeln inte kan töja sig så mycket som krävs. Hundar är väldigt duktiga på att avlasta ett ben som gör ont utan att visa hälta och detta kan givetvis vara väldigt svårt att se. På lång sikt kan man se att muskelmassan på det skadade benet minskar eftersom hunden inte använder benet fullt ut. När hunden är stillastående så kan man lyfta ett ben i taget för att se och känna om hunden belastar mer eller mindre på något ben. Man kan också kolla på hur hunden sätter ner sina tassar. Sätts alla tassarna ner symmetriskt eller är det något ben som sticker iväg antingen utåt eller inåt. Vilken gångart hunden väljer och hur den för kroppen framåt i rörelsen är också en viktig faktor att ta hänsyn till.